Mąka ziemniaczana i kukurydza. Polska alternatywa dla plastiku

Kilka dni temu, gdzieś w internecie, mignęło nam zdjęcie znalezionego na plaży opakowania po batoniku. Z 1986 roku, kompletnie nienaruszonego. To przecież „tylko“ 33 lata, a mimo to, obraz ten w tysiącach osób wzbudził tak wiele negatywnych emocji i poruszenia. Chyba powoli zaczynamy sobie uzmysławiać jak długo zalegać będą tam bezmyślnie pozostawione plastikowe sztućce, talerzyki, kubeczki, słomki, opakowania i setki innych wytworów ludzkiego działania.

Jak bardzo cieszy nas fakt, że ludzie zaczynają dostrzegać potrzebę zmiany i mowa naprawdę zamieniana jest na czyny. Tym bardziej, że dotyczy to naszego kraju. Kilka miesięcy temu, polscy naukowcy opracowali bowiem alternatywę dla plastiku – jednorazowe widelce, łyżki i noże, które rozkładają się w 3 miesiące. Naukowcy z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej postanowili stworzyć ekologiczne, jednorazowe sztućce z mąki ziemniaczanej i kukurydzy.

Dlaczego jest to tak dobre i innowacyjne rozwiązanie?

Po pierwsze – polskie sztućce ulegają 100% biodegradowalności (co jest jeszcze bardziej korzystne niż recykling), po drugie – ich produkcja wymaga znacznie mniejszych nakładów finansowych, w porównaniu do tych plastikowych, po trzecie – powstają z niezwykle łatwo dostępnego, naturalnego surowca lub z odnawialnych źródeł.

Naukowcy stworzyli już kilka kompozycji z tego materiału, jednak szerszą produkcję rozpoczęli od sztućców. Opatentowali przetwarzną fizycznie, termoplastyczną skrobię. Dzięki temu surowiec ten może być w przyszłości wykorzystywany również np. w przemyśle farmaceutycznym, do tworzenia kapsułek z kontrolowanym uwalnianiem leku.

Rosnące – świadomość i nadprodukcja

Szacuje się, że w Europie wytwarzamy blisko 25 mln ton odpadów z tworzyw sztucznych. Co istotne, pomimo rosnącej świadomości, propagowania ideii zero waste i ekologii – w ciągu ostatnich 60 lat wyprodukowaliśmy prawie 200 razy więcej plastiku, a ten niepotrzebny trafia do mórz i oceanów. Uzbierało się go tam około 8 ton. Dzięki pracy naukowców z Politechniki Gdańskiej, niepotrzebne sztućce znikną już w 3 miesiące.

Co więcej o skrobi? Skrobia ziemniaczana to surowiec, który wykorzystywany jest już np. do produkcji 100% biodegradowalnych worków na śmieci. Z łatwością znajdziecie je chociażby w niektórych sklepach internetowych.

Słowa: Redakcja

Zdjęcia: MamStartup, Unsplash

Źródło: MamStartup

 

Kategorie
Ekologia / Projektowanie / Świadomość
Udostępnij