Kraft wspiera / Miejsca w Lublinie naszym eko okiem

Wspieramy od zawsze. Taka w końcu idea Kraftu – nie tylko w czasach trudnych dla branży. Jakie miejsca odwiedzić w Lublinie, by wesprzeć ich działalność? Wybraliśmy kilka, które dziś chcemy Wam polecić. Byliście? Smakowaliście? Sprawdźcie, która kawiarnia ogłosiła swój “ekomanifest”, gdzie wymienicie się książkami, a gdzie napijecie się po prostu wyśmienitej kawki (oczywiście na wynos).

Nie wylej 

Kawiarnia w sercu Lublina, stworzona przez ludzi, wierzących, że ekologiczne i świadome wybory mogą zmieniać świat na lepszy poprzez pozytywny wpływ na otoczenie. A wszystko zaczęło się od…kawy!

Nie wylej, to nie marnuj, wspieraj lokalne biznesy i społeczność, chroń środowisko. Pracownicy kawiarni stworzyli autorski manifest ekologiczny, określający sposób w jaki realizują swoją misję na co dzień. Kawa na wynos? Tańsza z własnym kubkiem! Mleko roślinne? Bez dopłaty! Zamiast napiwków prowadzona jest tu zbiórka charytatywna. Wodę można dostać za darmo a napoje serwowane są wyłącznie w szklanych butelkach. Bar zbudowany jest częściowo z materiałów z recyklingu, a kubki i opakowania na wynos są z biodegradowalnych materiałów. Menu składa się wyłącznie z dań wegańskich i wegetariańskich, a niewykorzystane jedzenie można odebrać poprzez aplikację foodsi.

W kawiarni odbywa się również tzw. “bookcrossing” polegający na pozostawieniu przez gości przeczytanych już książek tak, by ktoś inny mógł je przeczytać i znów puścić w obieg.

Parzona tu kawa pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych, odpowiedzialnych źródeł. Oprócz ekspresu ciśnieniowego pracownicy wykorzystują też metody alternatywne takie jak aeropress czy drip. Lokal prowadzi również sprzedaż kaw, herbat i akcesoriów. Dostawa pod drzwi dostępna jest na terenie Lublina. Wypij, zjedz – nie wylej!

Źródło: https://niewylej.pl/strona/kawiarnia

Zielony Talerzyk 

Idealny przystanek kulinarny dla miłośników kuchni w stylu slow food.

Lokal proekologiczny serwuje posiłki bazujące na produktach sezonowych i lokalnych przygotowanych według tradycyjnych przepisów, głównie w wersji wegańskiej i wegetariańskiej.

Chleb na zakwasie wypiekany jest na miejscu, a wykorzystywane w kuchni składniki pochodzą od lokalnych eco dostawców, na przykład: jajka z Tarnawki czy twarożek i masło z Bychawy.

Atutem restauracji są wyroby własne, takie jak smalec z fasoli czy pasta z pieczarek portobello, które można nabyć na miejscu. Do specjałów należą też zakwas buraczany, esencja imbirowa czy polskie kimchi z wędzoną papryką.

Menu aktualizowane jest codziennie, a w okresie pandemii zamówienia można składać na stronie restauracji z dostawą lub odbiorem osobistym.

Pysznie, zdrowo i zielono!

Źródło: https://www.zielonytalerzyk.com/nasze-wyroby/

Słowa: Redakcja / Justyna Borowiecka

Kategorie
Ekologia / Kawa / Przestrzeń
Udostępnij