Kawa, czekolada i długowieczność. Rodzinne plantacje w cieniu bananowca

Nie tak dawno temu miasteczko to było jeszcze odcięte od reszty świata. Bez dostępu do przetworzonej żywności, samochodów i ciężarówek na ulicach, swobodnie płynącego sygnału telewizji czy internetu. Wiele z tych rzeczy oczywiście dotarło już do Vilcabamby, jednak miejsce to nadal pielęgnuje zdrowe środowisko do życia. Również takie, w którym od pokoleń można hodować ziarna brunatnej kawy.

Słowa i zdjęcia: Mateusz Sobierajski
Miejsce: Vilcabamba, Ekwador

Dostałem trudne zadanie. Okazuje się, że znalezienie przyzwoitej kawiarni w Ekwadorze to nie lada wyzwanie. Przebyłem wiele kilometrów, wsiadłem w wiele busów i wypiłem wiele filiżanek kawy, by dotrzeć do miejscowości, którą dziś Wam opiszę: ekwadorskiej Vilcabamby – „Doliny Długowieczności”. Ekwadorczycy bowiem pijają kawę, owszem, lecz zwykle jest to niskiej jakości Robusta, często importowana z Wietnamu lub Brazylii, gdyż masowa produkcja jest znacznie tańsza. W swoich domach do kawy dodają mleka i paneli, czyli nieprzetworzonego, brązowego cukru.

W małej, nadmorskiej miejscowości, gdzie próbowałem swoich sił w surfingu, znalazłem kawiarenkę, gdzie poznałem João, Brazylijczyka włoskiego pochodzenia. Postanowiłem zapytać go o historię plantacji kawy w Ekwadorze i o to, gdzie właściwie mógłbym ich szukać. Powiedział, żebym wybrał się do prowincji Loja, która znana jest z uprawy własnego typu Arabiki. Wysoko w górach.

Faktycznie, zgłębiając opowieści o ekwadorskiej produkcji kawy, dowiedziałem się, że składa się ona z małych, rodzinnych plantacji. Roczna produkcja kawy w tym kraju to ok. 190 tys. worków po 60 kg każdy, podczas gdy w Kolumbii wynosi ona 14,6 mln worków. Od kilku lat uprawa roślin kawowca wraca jednak do łask mieszkańców. Zauważyli oni, że paranie się tym rzemiosłem daje szansę na odniesienie sukcesu na globalnym rynku.

Od uprawiania roślin do jogi

W końcu udało mi się dojechać do wspomnianej Vilcabamby. Inkowie nazywali ją „Świętą Doliną”, ale dzisiaj znana jest bardziej jako „Dolina Długowieczności” ze względu na wysoką średnią długość życia mieszkańców. Przyznacie, że na mieszkańcach Europy Środkowej 90 100-letni ludzie robią wrażenie. Od razu rzuciło mi się w oczy, że miejsce, do którego zmierzam, położone jest wśród zapierających dech w piersiach gór i bujnych lasów deszczowych. Przepływające przez te tereny liczne potoki dostarczają mieszkańcom krystalicznie czystą wodę, bogatą w żelazo i inne związki mineralne. Na targowisku znajdziemy głównie lokalne produkty. W tym urokliwym miasteczku spotkamy zarówno Ekwadorczyków, jak i emigrantów z różnych zakątków świata (również Polaków), którzy chcą zaznać spokojnego życia. Każdy odnajduje je na swój sposób – od uprawiania roślin, hodowli zwierząt, agroturystyki, tworzenia ośrodków medytacji, po produkcję czekolady i prowadzenie zajęć z jogi.

Charlie w fabryce czekolady

Jedną z pierwszych poznanych osób był Bernie – obywatel Stanów Zjednoczonych, o niemieckich korzeniach. Zaprosił mnie, abym zobaczył, jak przetwarza się kakao i robi z niego czekoladę. Obserwując ten proces, czułem się niczym bohater filmu Charlie w fabryce czekolady, spełniając swoje marzenia z dzieciństwa. Bernard wszystko robi od podstaw. Ziarna kakaowca pozyskuje z własnej plantacji na północy Ekwadoru. Następnie przetwarza je w małym pomieszczeniu ze specjalnymi maszynami, znajdującym się w ośrodku medytacji, które prowadzi razem ze swoją kolumbijską żoną. Ostatnim elementem w wytworzonym przez nich łańcuchu produkcji jest sprzedaż czekoladowych tabliczek w pobliskiej kawiarni. Tam również napijecie się gorącej czekolady i spróbujecie innych wyrobów czekoladowych. Nie mogłem tego przegapić…

 

Dlaczego Mateuszowi tak trudno było odnaleźć kawę w Ekwadorze?
Jak wygląda współpraca dziadka i wnuka na rodzinnej plantacji kawy?
Co stanowi receptę na długowieczność?

 

Przeczytaj cały artykuł w drukowanej wersji magazynu Kraft!

Już teraz możesz kupić w Locum Concept Store: KLIK
Poznaj listę miejsc, gdzie dostaniesz nas stacjonarnie: KUPISZ NAS TU!

Kategorie
Ekologia / Natura / Świadomość
Udostępnij