Kary dla sklepów za marnowanie żywności – nowa regulacja od 1 marca

Wydaje nam się, że prawne uregulowanie problemu marnowania żywności, to tylko kwestia czasu. Jak się okazuje konkretne kroki już są podjęte i od 1 marca 2020 roku weszła w życie ustawa, która sprawi, że właściciele supermarketów będą musieli oddawać niewykorzystane jedzenie organizacjom pożytku publicznego. W końcu.

Tym razem nie będzie wymówek. Sklepy, które podpiszą umowę, a nie wywiążą się z oddawania pokarmu na rzecz potrzebujących będą musiały zapłacić 10 groszy za każdy kg. jedzenia zmarnowanego. Można zadać sobie pytanie: Jasne, ale kto będzie sprawdzał czy dany sklep wywiązuje się ze swoich obowiązków? Nad całością pieczę sprawować będą inspektorzy od spraw ochrony środowiska. Mało tego, supermarkety, które nie podpiszą umowy z żadną z organizacji pożytku publicznego zobowiązane do zapłaty 5 tys. zł. kary na rzecz funduszu ochrony środowiska i gospodarki. Czy to wystarczy, by zapobiec próbie oszustwa?

Takie zmiany cieszą. W naszej głowie pojawia się jednak pytanie, czy naprawdę potrzebne są takie regulacje, by zrozumieć w końcu, że wyrzucamy w ciągu roku ponad 0,5 kg. jedzenia dziennie zmarnowanego na osobę? Mamy nadzieję, że tak oficjalna regulacja pozwoli więc sklepom na przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Słowa: Redakcja

 Źródło: www.money.pl

 Zdjęcia: Unsplash

Podobają Ci się nasze treści? Bądź jeszcze bliżej świata Kraftu i kup nasz magazyn (a nawet prenumeratę!) w wersji drukowanej: SKLEP ONLINE 

Kategorie
Ekologia / Miasto / Świadomość
Udostępnij